Bulvár Búvár

Bulvár Búvár - Merülj el!

A BKF Online újságírás című gyakorlatának feladata

Friss topikok

Linkblog

Beszámoló egy elnökválasztásról

2008.11.27. 21:13 | Bulvár Búvár | Szólj hozzá!

Az igazi amerikai elnökválasztás természetesen nem a BKF-en zajlik, de azért itt is vannak érdekes programok. Megismerhetjük a jelöltek kommunikációs technikáit, valamint kérdéseket is feltehetünk, ha akarunk.

Az emeletre érve itallal fogadják az érdeklődőket, odébb megterített asztalnál csevegnek a meghívott külföldi diákok. A terembe belépve minden az ameriaki zászló színeiben - piros-fehér-kékben -  pompázik. Lampionok, és zászlók díszítik a falakat, ezáltal hangulatossá téve a helyszínt. Miután mindenki helyet foglalt, Dr. Vass László nyitóbeszédével kezdődik a napi program, aki bemutatja a mai résztvevőket. Sok mindent megtudhatunk, hiszen ismerteti Dr. Bruckner Huba, Alex Stepick és Michael Hurley munkásságát, és főbb kutatási területeit.

Michael Hurley mond elsőként üdvözlőbeszédet és megköszöni a szervezőknek, hogy ez a program létrejöhetett. Beszédét a szavazás jelentőségéről tartja. A fair play elvén utolsó mondata a „győzzön a legjobb!”.
Ezek után a szót újra Dr. Vass László veszi át, aki felkonferálja a következő előadót, Bruckner Hubát. Ő magyarul köszönti a résztvevőket, majd visszavált az előadás nyelvére, angolra, amit megmosolyog a közönség. Utána ismerteti a Fulbright ösztöndíj rendszert és történetét, amely 60 évre nyúlik vissza. Megtudhatjuk azt is, hogy Dr. Róka Jolán, Dr. Vass László és Dr. Túry György is tagja ennek a „családnak”.

A következő előadó, Robert Craig professzor, aki jó hangulatot keltve úgy kezdi beszédét, hogy „itt jobb az idő, mint Szlovákiában”, a vallás, a választások és a verseny összefüggéseiről beszél. Craig szót ejt azokról a Fulbright ösztöndíjas diákokról is, akik szintén jelen vannak ezeken a programokon. Az előadásban szóba kerül George W. Bush elnöksége is.
Craig rámutat, hogy a választási stratégiákban fontos szerepet kapnak az „érzékeny” dolgok is, mint például az abortusz, a gazdasági világválság és a melegek házasságának kérdése.
Betekintést nyerhetünk olyan adatokba, ahol az afroamerikai szavazótábor választási szokásait elemezik. És ha már megemlíti őket, mint jelentős szavazótábort, akkor a Katrina hurrikán sem maradhat ki a felsorolt témák közül.

Ezután Alex Stepick mutatja be a legális és illegális bevándorlók, illetve a választás közötti összefüggéseket. Előadásából kitűnik, nagy befolyásoló erő a bevándorlók szavazata, hiszen az USA-ban jelentős létszámban vannak jelen. Alex Stepick bevándorlókról szóló előadásához Power Point bemutatót használ, így még érdekesebbé, és szemléletesebbé teszi, hogy milyen hatással van az elnökválasztásra ez a cseppet sem elhanyagolható mennyiségű amerikai kisebbség. Említést tesz arról, hogy eleinte Obama és McCain egyetértett ebben a kérdésben. Azonban pár héttel később McCain megváltoztatta véleményét és kijelentette, hogy nincs szükség az USA-ban több bevándorlóra, nehogy eltűnjenek az "amerikai értékek". Ez a pálfordulás a közönséget is meglepi.

Az előadások után Robert Craig és Alex Stepick válaszol a feltett kérdésekre, amelyekre sajnos nem jut túl sok idő. Ennek ellenére meglepő kérdések is elhangzanak, többek között a „McCain miért változtatta meg véleményét a bevándorlókkal kapcsolatban?”, „Nem bosszantja fel a négereket a harc?”, vagy például „Mi lesz, ha Obamát megválasztják?”, valamint „A legális és illegális bevándorlók hogyan tartják a kapcsolatot egymással?”. A szakértők azonban hősiesen állják a rohamot.
A délelőtti program zárómondataként Alex Stepick viccesen megjegyzi: „Remélem tanultak valamit a bevándorlókról.”

A bejegyzés trackback címe:

https://bulvarbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr60792134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása